Info
Tältä sivulta löytyy tietoa niin itse kattoremontista, kuin eri peltikatevaihtoehdoista, sekä myös sadevesijärjestelmistä ja kattoturvatuotteista.
Kattoremontti
Kattoremontti tulee lähes jokaiselle omakotiasukkaalle ajankohtaiseksi ennemmin tai myöhemmin. Usein syynä on, että vanha katto on tullut tiensä päähän, ja on kenties vuotanutkin, aiheuttaen jo suurempaa vahinkoa rakenteisiin. Toinen yleinen syy on vanhan katon ulkonäkö: ikivanha peltikatto saattaa olla ruosteessa, eikä sitä enää jakseta maalailla, pinnoitteet ovat kuoriutuneet irti tai väri haalistunut pois, tiili- huopa- tai mineriittikatto kasvaa sammalta.
Remontti saattaa tulla aiheelliseksi myös vanhojen rakennusvirheiden takia. Jos talvella räystäille muodostuu jääpatoja ja isoja jääpuikkoja on se usein merkki puutteellisesta yläpohjan tuuletuksesta. Tällöin rakenteisiin päätynyt kosteus ei pääse koskaan kuivumaan, mikä antaa home-ja sienikasvustolle oivallisen kasvualustan. Kattoremontin yhteydessä yleensä kaikki vanhat alusrakenteet poistetaan ja varmistetaan tuuletuksen toimivuus.
Vanhojen rakenteiden poistamisella varmistetaan se, ettei räystäiden paksuus kasva liian suureksi suhteessa talon kokoon mikä tekee katosta ”raskaan” näköisen.
Olkoon kattoremontin syy mikä em. tahansa, suhtaudumme asiaan aina riittävällä vakavuudella. Teemme koko remontin avaimet käteen periaatteella alusta loppuun tai sitten pelkkänä peltitoimituksena valmiille pohjille, ammattitaidolla.
Ammattitaitoiset asentajamme käyvät arvioimassa kattosi kunnon ja tarvittavat toimenpiteet, joilla katostasi saadaan toimiva ja hyvän näköinen. Sama tiimi tekee myös asennuksen, turvallisesti ja aina telineitä käyttäen sekä työturvallisuusmääräyksiä noudattaen.
Huom. Katemateriaalin vaihto saattaa tarvita rakennusvalvonnan toimenpideluvan joissakin tapauksissa.
Saumapeltikate
Saumapetikatto, nykyisin konesaumakatto, on ollut käytössä Suomessa jo 1700-luvulta lähtien ja on edelleenkin hyvin suosittu katteen ylivoimaisten ominaisuuksiensa ansiosta. Peltirivit kiinnitetään toisiinsa ns. kaksinkertaisilla saumoilla, ja alustaan kiinnitysklemmareilla jotka jäävät saumojen sisälle, joten peltiin ei tule yhtään ruuvin reikää. Myös kaikki läpiviennit, piipunjuuret, harjasaumat sekä jiirisaumat tehdään saumaamalla, joten koko kate on tavallaan ”yhtä kappaletta”. Saumakate soveltuu tiiveytensä ansiosta hyvin loiviinkin kattoihin mutta taipuu ammattitaitoisten seppien käsissä myös erittäin monimutkaisiin ja vaativiin muotoihin. Aluskate on suositeltu mutta ei aina välttämätön. Tuulen aiheuttama ääni vaimennetaan peltirivin keskelle asennettavalla vaimennuskaistalla.
Erittäin hyödyllistä tietoa konesaumakatteista sekä muista asiaan liittyvistä asioista löytyy sivustolta www.konesaumakatto.info. Sivulta löytyy mm. kattoremonttilaskuri, joka antaa karkean hinta-arvion katolle. Lopullisen hinnan laskemme aina jokaisesta kohteesta erikseen.
Profiilipeltikate
Profiilipeltikatteiden historia alkaa 1960-luvulta jolloin alettiin ajamaan leveää arkki- tai rullapeltiä muotoiltujen telojen läpi. Aluksi oli kaikille tuttu aaltopelti mutta ajan saatossa malleja on tullut lukemattomia eri tarkoituksiin tarkoitettuja profiileja. Myöhemmin kehitelty ns, tiilikuviopelti kuuluu myös samaan ryhmään. Pellit kiinnitetään alustaan tiivisteellisillä ruuveilla suoraan pellin läpi. Profiilikatteet saavuttivat heti suuren suosion varsinkin omakotirakentajien ja tee-se-itse- miesten keskuudessa, kun vesikatonkin saattoi nyt tehdä itse eikä peltiseppiä tarvinnut enää käyttää. Noita alkuaikojen aikaansaannoksia korjaillaan vielä tänäkin päivänä.
Koska profiilipellit liittyvät toisiinsa vain limittämällä levyt hieman päällekkäin, ne eivät ole kaikissa olosuhteissa tiiviitä, joten aluskate on ehdottoman tärkeä. Läpiviennit ja piiput tehdään pinta-asennus mallina joten niidenkin tiiveys riippuu aluskatteen asennuksesta. Profiilikatteet soveltuvat varmimmin jyrkkiin ja yksinkertaisiin kattomuotoihin joissa ei ole paljon läpivientejä.
Uusimpana tulokkaana tähän ryhmään voidaan pitää ns. rivipeltikattoa, joka muistuttaa etäisesti aitoa saumakattoa. Peltien kiinnitys alustaan tapahtuu piilokiinnityksenä ja toisiinsa lukkopontilla. Kaikki listoitukset sekä läpiviennit tehdään samalla tavalla kuin muissakin profiilikatteissa eli aluskate ehdottoman tärkeä. Soveltuvuus sama kuin muillakin profiileilla.
Sadevesijärjestelmät ja kattoturvatuotteet
Sadevesijärjestelmän toimivuus on rakennuksen hyvinvoinnin kannalta erittäin tärkeää. Toimiva järjestelmä pitää sokkelin vieruksen kuivana ja ohjaa vedet hallitusti sadevesikaivoihin. Vesikourumalleista voidaan mainita seuraavat:
- Riippukourut ovat yleisin käytetty kourumalli. Kouruja on saatavana joko kantikkaana tai puolipyöreänä mallina ja kiinnitys tapahtuu joko ulkopuolisilla tai sisäpuolisilla kannakkeilla. Samaan joukkoon kuuluu lisäksi vielä ns. kaksinkertainen kouru (tuplakouru), jota käytetään yleisesti kerrostaloissa saumakaton yhteydessä kun tarvitaan luotettavaa vedenpoistoa. Voidaan käyttää myös omakotitaloissa mutta selvästi kalliimpi kuin vakiokourut.
- Pystykouru (jalkaränni) on ainoastaan saumakatteen yhteydessä käytettävä kouru. Siinä lappeelle, lähelle räystästä asennetaan noin 10 cm korkea tuettu pelti, joka ohjaa veden haluttuun suuntaan ja ulosheittäjän kautta syöksytorveen. Kaikki saumataan kiinni peltikatteeseen joten tuloksena tiivis kokonaisuus. Pystykourun tuentatavasta riippuen toimii myös samalla lumiesteenä.
- Kourujen paremmuusjärjestystä on vaikea määritellä koska kourujen valintaan vaikuttaa monet asiat aina rakennuksen iästä ja tyylistä lähtien. Kaikki eivät sovellu joka paikkaan. Pääperiaatteena voi kuitenkin sanoa, että oikein mitoitettuna ja asennettuna, kaikki kourut toimivat, kun taas väärin mitoitettuna ja asennettuna mitkään eivät toimi.